5 tips om zelf mooiere foto’s van je kinderen te maken

Het is natuurlijk erg leuk en waardevol om door een professionele fotograaf foto’s te laten maken van je kinderen. Maar voor al die momenten dat er geen fotograaf in je huis rond loopt, en laten we eerlijk zijn, dat is natuurlijk heel vaak het geval 😉 is het zo fijn als je zelf ook mooie foto’s van je schatjes kunt maken! Ik ben er inmiddels achter dat niet iedereen altijd en overal foto’s van maakt (dat doe ik namelijk wel en ik dacht echt dat iedereen dat deed), maar misschien kan ik je met deze tips toch inspireren!

Ik wil je graag een aantal tips geven waarmee je net even andere foto’s gaat maken dan je nu doet. Je hebt echt geen dure spiegelreflexcamera nodig, de telefoons van tegenwoordig hebben over het algemeen een prima camera.

Tip 1: Neem de tijd en forceer niets

De allerbelangrijkste tip bij het fotograferen van je kinderen: heb geduld…! Het blijft een lastige bezigheid goede foto’s van kinderen te maken. De leukste foto’s krijg je als je kind ergens heel druk mee is en niet in de gaten heeft dat je een foto maakt. Als je niet zo vaak foto’s maakt kan het zijn dat je kind, zeker jongere kinderen, even moet wennen aan wat je aan het doen bent.

Wil je echt een meer geplande foto zorg dan ook dat je kind plezier heeft! Geef iets om mee te spelen, bijvoorbeeld bellenblaas of laat ze een tekening maken. Maak grapjes of doe een spelletje (kiekeboe). Dit geeft ook de meest interessante beelden, er ‘gebeurt’ iets op je foto. Opdracht geven om in de camera te kijken en te lachen heeft vaak niet het gewenste effect.
Mocht je een camera hebben waarmee je goed kunt inzoomen ga dan eens iets verder weg zitten. Je kunt je kind dan ongemerkt fotograferen terwijl het opgaat in zijn spel. Zo krijg je de meest ontspannen foto’s.

Tip 2: Let op de omgeving

Denk ook eens na over de achtergrond van je foto’s. Een drukke achtergrond is vaak storend en leidt de aandacht van het belangrijkste, je kind af. Met een rustige achtergrond krijgt je kind alle aandacht die het verdient! Soms helpt het al als je een pas opzij doet of vanaf een andere kant de foto maakt. Even snel rondslingerend speelgoed buiten beeld schuiven scheelt vaak ook al.

Dat geldt ook voor de lichtval. Probeer er op te letten dat er genoeg licht op je kind valt. Trek een gordijn iets verder open, doe een extra lamp aan of, als dat mogelijk is, plaats je kind dichter bij het licht. Flitsen kan natuurlijk ook, maar vaak krijg je daar toch rare schaduwen of bleke gezichten van.

Tip 3: Fotografeer op ooghoogte

Fotografeer je kind op ooghoogte. Ga desnoods op de grond zitten, op je buik liggen of zak door je knieën. Zo voorkom je dat je  allemaal foto’s hebt waar je kind naar je opkijkt. Een kind dat je op gelijke hoogte fotografeert staat ook beter in verhouding tot zijn omgeving.  Op ooghoogte maak je bovendien makkelijker contact met je kind. Dit komt je foto zeker ten goede! Dat betekent natuurlijk niet dat je nooit meer van bovenaf mag fotograferen, ook dat kan hele leuke resultaten geven.

Tip 4: Experimenteer met hoeken en uitsnedes

Als je de smaak te pakken hebt kun je ook eens experimenteren met scheef fotograferen en gekke uitsnedes. Fotografeer schuin van onderen, van boven of zet het gezicht van je kind er voor de verandering eens voor de helft op. Het resultaat kan verrassend mooi zijn! Probeer ook niet te zuinig te schieten, je fotografeert tenslotte digitaal. Een hele serie van je kind is bovendien ook erg leuk om in je fotoboek te plakken: je kunt er dan een mooi verhaaltje van maken.

Tip 5: Blijf vooral veel foto’s maken

Kinderen veranderen vliegensvlug. Maak dus vooral regelmatig foto’s. Als je baby net geboren is zal je dat waarschijnlijk automatisch doen, maar ook als ze ouder worden kun je zoveel mooie momenten vastleggen. De eerste kerst, de eerste pasjes, de eerste schooldag, verjaardagen, vakanties en nog zoveel meer. Ook al maak je voor je gevoel veel ‘dezelfde foto’s’, beter teveel dan te weinig. Zorg dus dat je camera altijd binnen handbereik ligt en probeer vooral in het begin echt dagelijks foto’s te maken. En als je vaak foto’s maakt let je steeds automatischer op licht en omgeving etc waardoor je zult zien dat je foto’s steeds beter worden.

En weet je, soms is het ook gewoon belangrijker dat je het moment vastlegt dan dat het een perfecte foto is!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Genieten | Emmie de Vries Fotografie | Kwetsbare Momenten | Groningen

Genieten

Soms voel ik me er schuldig over, want er zijn heel veel mensen voor wie deze periode echt een naar is, maar

Persoonlijk | Verhalen

Ik hou van verhalen. Van alle verhalen. Van alle verhalen van en over mensen. Verhalen van nu en verhalen van vroeger. Verhalen

Persoonlijk | Leren

Als meisje van 3 kon ik niet wachten tot ik eindelijk 4 werd en naar school mocht. En in de 36 jaar

Dit delen:

bruidsfotografie familiefotografie liefde zwangerschapsfotografie fotografie bruiloft trouwen fotograaf huwelijk trouwfotografie ik ga trouwen
bruidsfotografie familiefotografie liefde zwangerschapsfotografie fotografie bruiloft trouwen fotograaf huwelijk trouwfotografie ik ga trouwen
bruidsfotografie familiefotografie liefde zwangerschapsfotografie fotografie bruiloft trouwen fotograaf huwelijk trouwfotografie ik ga trouwen
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp